Començament:

No se sap exactament quan sorgeix la Moixiganga d’Igualada. La moxiganga va anar prenent forma, pero no va ser fins l’any 1805 que es va fer la primera diada castellera.

Components de la Moixiganga:

La moixiganga estava formada per “moixiganguers” , entre els homes, joves i nens, ja que nececitaven tot tipos d’estatueres (com ja succeeix en els castells actuals). L’activitat era considerada d’homes i les dones no intervenien en aquest acte. Pero ara s’han introduit les dones en el mon castaller, i formen un paper molt important.

Qui son actualment:

Els Moixiganguers son la colla castellera de la ciutat d’Igualada. Des de 1995, més de 600 persones han vestit ja la camisa morada que els caracteritza.

Entre els mesos de març i novembre, la colla viatja arreu de les comarques catalanes per aixecar castells i pilars en moltes places, fires, festes, celebracions… Durant tot aquest temps, el color morat s’ha estès arreu dels Països Catalans, així com també a zones més llunyanes: Iznajar, Alcaudete (Andalusia), Mata del Alcántara (Extremadura), Guimaraes (Portugal), Manchester, Euskal Herria…

D’entre els castells més importants descarregats pels Moixiganguers destaquen el 5 de 8, 4 de 8, el 3 de 8 i el 2 de 8 amb folre. La nostra millor actuació fins al moment va ser en el concurs de Tarragona l’any 2018 on van descaragar per primer cop el 3 de 9.

Resultat d'imatges de moixiganguers d'igualada 3 de 9