La Colla es va fundar el 1948, per la gran afició i tradició del fer castells a Vilafranca del Penedès,

Actualment formen part de la Colla més de mil castellers i castelleres, de totes les edats, de forma lliure i voluntària sense cap tipus de distinció social, política, cultural o religiosa. A tots els uneix la mateixa afició d’aixecar castells, i continuar estant al capdamunt del món casteller. El lloc practiquen els Castellers de Vilafranca és Cal Figarot, Casa Via Raventós, adquirida l’any 1983.

Els Castellers de Vilafranca són una de les entitats més importants i de més projecció de Vilafranca del Penedès i han representat el país i la cultura catalana en nombroses ocasions a l’estranger. Compten amb el suport de més de 890 socis, i la col·laboració de diverses institucions públiques i privades. A més de les actuacions castelleres que realitzen al llarg de la temporada, bàsicament entre els mesos d’abril i novembre, també organitzen altres activitats culturals, esportives, educatives, socials i gastronòmiques obertes a tothom.

La colla Castellers de Vilafranca es va fundar , de la mà d’Oriol Rosell, que en va ser el primer cap de colla. Els inicis van començar amb  primers castells de set i per les estretes relacions amb les altres colles del moment.

A partir del 1969 i fins al 1974, la colla va fer un pas molt important i va aconseguir els primers castells de vuit. El 1987 la colla va carregar els primers tres i quatre de nou amb folre.

Resultat d'imatges per a "castellers de vilafranca"Resultat d'imatges per a "castellers de vilafranca"